top of page
Kampusluonto: Ajankohtaista ja osallistuminen

Seuraa Twitterissä @Kampusluonto-hanke

Yhteyshenkilö Anna Heikkinen (Anna.L.Heikkinen (a) tuni.fi)

2022

Salainen puutarha -yhteiskehittämisprojekti laajentaa Kampusluonto-hankkeen ajatuksia Hervantaan.

2021

Vuoden aikana kampusniittyjen ja viherkaton kehitystä seurattiin ja tuettiin ylläpitoimin.

2020

Vuoden 2020 aikana demoalueiden (viherkatto ja kampusniityt) kehittymistä seurataan tarkasti. Vuoden aikana alueiden kehittymistä tuetaan esimerkiksi kylvämällä siemeniä, istuttamalla taimia ja muutoin ylläpitämällä alueita.

2019

Tule kylvämään kampusniittyjä keskustakampukselle marraskuussa to 14.11.2019 klo 14-16 / tiedote 7.11.2019

Kampusniityt kylvetään torstaina 14.11. klo 14-16 (säävaraus). Kiinnostuneet voivat ilmoittautua Jere Niemiselle (jere.nieminen@tuni.fi) - vielä muutama paikka vapaana! Etukäteisilmoittautuminen ei ole välttämätöntä; mukaan voi liittyä saapumalla Pinni A-rakennuksen eteen klo 14.

Tampereen yliopiston keskustakampukselle perustetaan parhaillaan kahta kampusniittyä. Marraskuun aikana niityille kylvetään ketokasvien siemeniä yhdessä kampuslaisten kanssa. Kylvämiseen voi ilmoittautua mukaan jo etukäteen. Kylvämiseen toivotaan mukaan mahdollisimman laajalti opiskelijoita, kampuksen henkilökuntaa ja muita mahdollisia käyttäjiä. Kylvö tapahtuu to 14.11. klo 14-16.

Tampereen yliopiston keskustakampukselle perustetaan parhaillaan kahta kampusniittyä. Niityt sijaitsevat Pinni A:n pohjoispuolella ja Pinni B:n eteläpuolella. Lokakuun aikana niittyjen perustaminen aloitettiin kasvualustojen valmistelemisella ja marraskuun aikana niityille kylvetään ketokasvien siemeniä yhdessä kampuslaisten kanssa. Kylvämiseen toivotaan mukaan mahdollisimman laajalti opiskelijoita, kampuksen henkilökuntaa ja muita mahdollisia käyttäjiä.

Ensi vuonna keskustakampuksella uusitaan päärakennuksen D-osan kattopiha. Myös silloin tavoitteena on monimuotoistaa luontoa. Biodiversiteetin lisääminen kampuksella mahdollistaa tutkimuksen ja opetuksen konkreettisten kohteiden avulla.

Kaikille avoin Kattopiha pop up -työpaja ti 3.9.2019 klo 13-16 Päätalon aulassa:

Osallistu päätalon D-osan kattopihan visiointiin

Haluatko vaikuttaa siihen, miltä Tampereen yliopiston Päätalon takana oleva kattopiha (D-osan kattopiha) tulee näyttämään ja

mitä siellä voi tehdä?

Kattopiha remontoidaan ja se muutetaan vastaamaan opiskelijoiden, henkilökunnan ja muiden kampuslaisten toiveita. Sen lopullisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Kampusluonto-demohankkeen toimijat. Osallistumalla kattopihan suunnitteluun pääset näkemään kädenjälkesi ja voit ideoida omannäköisesi kattopihan, jota voit tulevaisuudessa käyttää. Voit esimerkiksi vaikuttaa siihen, että minkälaisia kasveja, pensaita tai puita kattopihalle istutetaan, minne pöydät ja penkit asetellaan tai minkälaisia muita viihtyisyyttä, toiminnallisuutta ja yhteisöllisyyttä tuovia toimintoja katolle voisi perustaa.  

** Kattopiha pop up -työpajassa ti 3.9.2019 klo 13-16 välillä voit kommentoida kattopihaa koskevia suunnitelmia ja ehdotuksia. Työpaja on avoin kaikille kampuslaisille. Ei ennakkoilmoittautumista. Työpaja järjestetään Tampereen yliopiston päätalon aulassa. **

Osallistu kampusluonnon yhteiskehittämiseen kesän 2019 aikana

 

Kesän 2019 aikana yhteiskehittämiseen voi osallistua visioimalla Päätalon D-osan kattopihaa tai suunnittelemalla kampusniittyjä tai kampusluontoviestintää. Katso lisätietoja Päätalon kattopihan visiointityöstä alta. Lisätiedot kampusniittyjen ja -viestinnän suunnittelusta löytyvät alta Kampusluonto-kesäkurssin yhteydestä. Yhteiskehittämiseen voi osallistua myös ilman kurssiosallistumista olemalla yhteydessä projektin tutkijoihin.

Osallistu itsenäiselle Kampusluonto-kesäkurssille 2019, 5 op (HUOM kurssin suoritusohjeet pdf-tiedostona)

Kurssi on suoritettavissa itsenäisenä opiskeluna kesän 2019 aikana. Kurssi on ensisijaisesti tarkoitettu maisterivaiheen opiskelijoille.
Kurssilla toteutetaan itsenäisesti yksin tai pienryhmässä kampusluonnon kehittämiseen liittyvä tapaustutkimus. Kampusluontotapaukset:

- Päätalon D-osan kattopihan visiointi

- Kampusniittysuunnitelma

- Kampusviestintäsuunnitelma

Lopputehtävä on kirjallinen raportti, jossa käsitellään tutkimuksen käsitteellisiä ja/tai menetelmällisiä lähtökohtia, raportoidaan tapaustutkimuksen tulokset ja esitetään niistä loppupohdinta. Kurssin arviointi hyväksytty/hylätty

Kurssin suorittaminen edellyttää:
- Kiinnostusta kampusluonnon kehittämiseen
- Valmiutta itsenäiseen ja monitieteiseen työskentelyyn

 

Kattopihan suunnittelu kesän 2019 aikana

Kuinka osallistua kattopihan suunnitteluun?

Ilmoita itsesi tai kaveriporukkasi Aleksandra Rikille sähköpostitse tai WhatsApissa*. Hän lähettää pohjapiirustuksen kattopihasta, ohjeet kattopihan suunnittelusta sekä erilaisia puutarhaesitteitä. Tämän jälkeen voit piirtää pohjapiirustukseen ideoita joko käsin tai tietokoneella. Valmiit suunnitelmat olisi hyvä lähettää sähköpostitse ennen 16.06.2019.

 

Kaikille avoin kattopiha-työpajaan ke 19.6.2019 klo 16-18. Työpajassa keskustellaan tehdyistä suunnitelmista ja suunnittelun jatkamisesta. Työpaja on avoin kaikille kiinnostuneille. Kokoontuminen klo 16.00 Päätalon infon edessä, ilmoittautuminen Anna.L.Heikkinen (a) tuni.fi.

Tiedostoja suunnittelun avuksi:

Pohjapiirros kattopiha ilman ikkunoita (pdf)

Pohjapiirros kattopiha ikkunoilla (pdf)

Kampusluontokierros 29.4.2019 klo 13-14

Kaikille avoimella kampusluontokierroksella tutkija Jere Nieminen kertoo kampusluontodemoista ja vastaa kysymyksiin. Kierrokselle voi osallistua saapumalla 29.4. klo 13.00 Pinni A-rakennuksen ulko-oven eteen (Kanslerinrinne 1). Kierros tapahtuu ulkona. Säävaraus.

bottom of page